TC Kimlik No
Şifre
en

Salih Kiracıbaşı

Muradiye semt sakinleri gibi O da mübadele göçmeni bir ailenin çocuğuydu. Futbol tutkusu yaşamının her döneminde ağır bastı.

Çelikspor, Bursa 1. Amatör Küme’de hiç şampiyonluk yaşamadı…Buna karşın, beş kulübün birleşmesinden sonra 38 kurucu üyenin oylarıyla “kurucu başkan” seçildi.

Son şampiyon Akınspor, Bursa’ya ilk kez Türkiye Şampiyonluğu getiren köklü kulüp Acar İdmanyurdu başkanları yerine, Salih Kiracıbaşı’nın Bursaspor’un başkanı olarak koltuğa oturmasının, kurucu üyelere göre belli nedenleri vardı.

Öncelikle, Muradiye semtinde, o günlere göre iyi sayılabilecek bir kulüp lokali..Bunun yanı sıra tüccar olması nedeniyle parasal açıdan güçlü oluşu.

Kiracıbaşı, 1963-64 sezonunda yani ilk sezonda takımı, Muhtar Tucaltan’a teslim etti ve takım kaptanlığına da eski Çeliksporlu  Özhan Varlık’a teslim etti.

1964-65 sezonu öncesi Bursaspor’un üyelerini katılımıyla ilk kez genel kurul yapıldı ve Salih Kiracıbaşı bu kez üyelerin oylarıyla başkan oldu.

İkinci sezonda şampiyonluk son iki maçta Vefa’ya kaptırılınca, 1965-66 sezonu başında Bursaspor yine genel kurula gitti ve Muzaffer Baştaymaz başkan olarak göreve geldi. Kiracıbaşı’nı, uzun bir aradan sonra 1968-69 sezonu öncesi yine başkan olarak görüyoruz. Kiracıbaşı bu sezonda da eski kadrosuyla görevini sürdürdü. Koltuğu Talat Diniz’e devrederken Bursaspor tarihinde seçkin yerini almıştı.

1963-1964 SEZONU

 

Nail Erok, Süreyya Öğünç,Osman Aktan, Hüseyin Saitoğlu, Abdullah Uygur, Necati Akgün,

Mustafa Bulutlar, Fethi Kesercioğlu, Can Gengörü, Şükrü Akmansoy,Ali Erdinç, Şevket Eygi.

 

1964- 1965 sezonu;

Süreyya Öğünç, Nail Erok,Fethi Kesercioğlu, Şevket Eygi, Ali Erdinç, Hüseyin Saitoğlu,

Can Gengörü, İhsan İpeker, Abdullah Uygur, Rahmi Okyar, Necati Akgün, Şükrü Akmansoy.

 

1968- 1969 sezonu;

Süreyya Öğünç, Nail Erok, Fethi Kesercioğlu, Şevket Eygi, Ali Erdinç, Hüseyin Saitoğlu,

Can Gengörü, İhsan İpeker, Abdullah Uygur, Rahmi Okyar, Necati Akgün, Şükrü Akmansoy.

 

en

Muzaffer Baştaymaz

. Acar İdmanyurdu başkanlığını yıllarca üstlenen İhsan İpeker, yönetim içinde başkan adayı olarak gösterildi. Listede Salih Kiracıbaşı da vardı.

İpeker “ben Acarlılar’ın, Kiracıbaşı Çeliksporlular’ın oylarıyla seçildi. Muzaffer Baştaymaz’a , her iki gruptan da oy çıktı.O’nun başkan olması uygundur” diyerek konuyu kapattı. Baştaymaz, ilk görev sezonunda, Bursaspor 1.Lig’in kapısından döndü. Eskişehirspor ile yapılan ve tribün olayları ile yılarca unutulmayan o sezon, Bursaspor için çok önemli bir deneyim oldu. Baştaymaz bir kez daha güven tazeledi ve 1966-67 sezonuna şampiyonluk parolası ile girildi. Transfer dönemi çok hareketli ve isabetli geçince, Bursaspor 4. yılında şampiyonluğu yakaladı. Dr. Muzaffer Baştaymaz’ın başkanlığındaki yönetim, bu keyfi Bursa’ya yaşattı.

 YÖNETİM KURULLARI

1965- 1966 sezonu;

 İhsan İpeker, Nail Erok, Rahmi Okyar, Erdoğan Akaltun, Fethi Kesercioğlu, Fikret Ogün,

Can Gengörü, Muhsin İğmen, A.Çetin Alkoçlar,Ali Erdinç, Süreyya Öğünç, Şükrü Orhanettin.

1966-1967 sezonu;

Hüsamettin Silahçı, Muhsin İğmen, Can Gengörü, Semih Sevilen, Feyzullah Zorlubilek, Rahmi Okyar, Erdoğan Akaltun, Ali Fidanlar,

Hüseyin Saitoğlu, Sami Evkuran, Salih Kiracıbaşı, Kadri Şankaya.

en

Hayri Terzioğlu

1960’tan sonra politik yaşamı bir kenara koymuştu. Bursaspor’u da yakından izliyordu. Kentin önemli isimlerinden biri olduğu için, Bursaspor 1.Lig’e yükseldikten sonra, yeni bir anlayış, güçlü bir yönetim arandığında Hayri Terzioğlu devreye girdi. Deneyimli isimleri ve saygın işadamlarını yönetimine alarak genel kurula girdi.

Bursaspor, 1.Lig’deki bu ilk sezonunda, transfer dönemini verimli geçirdi, Sabri Kiraz teknik sorumluluğunda ve Muhtar Tucaltan’ın desteğiyle ligde 5. lik elde edildi.1.Lig Terzioğlu döneminde yeni bir renk kazandı. Hayri Terzioğlu bir sezonluk deneyimden sonra, genel kurulda görevi bir başka heyete bıraktı.

 

Hayri Terzioğlu Yönetimi, Teknik Direktör Sabri Kiraz kaza geçirince, Muhtar Tucaltan’ı göreve çağırdı. Kiraz - Tucaltan ikilisi bundan sonra birlikte çalıştı.

Yönetim Kurulu

1967- 1968 sezonu;

Hüsamettin Silahçı, Semih Sevilen, Feyzullah Zorlubilek, Ali Fidanlar, Can Gengörü, Muhsin İğmen,

Talat Diniz, Ali Erdinç, Sedat Acar, Şükrü Orhanettin, Hüseyin Saitoğlu, Rahmi Okyar.

en

Talat Diniz

Diniz bu önemli göreve getirildiğini telefonda öğrendi. Bursaspor bu sırada 1.Lig’deki ikinci sezonuna hazırlanıyordu. Sabri Kiraz’ın teknik direktörlüğü ile başlayan sezonu Muhtar Tucaltan takımı beşinci yaparak tamamlıyordu. Göztepe’ye Türkiye Kupası yarı finalinde boyun eğen Bursaspor, ilk kez yaşayacağı Avrupa deneyiminden yoksun kalıyordu. Diniz, ilk yılında kupada böyle bir şokla karşılaşıyordu.

1969-70 sezonuna Muhtar Tucaltan ile giren Bursaspor ligi 7. bitirdi.Kupa da varlık gösteremedi. Talat Diniz ve arkadaşları teknik anlamda yeni bir dönem başlatmak istiyordu. Galatasaray’da kendini kanıtlayan Yugoslav Toma Kaloperoviç ile anlaşma yapıldı ve Bursaspor ilk yabancı teknik adamla tanıştı.

Bu yeni dönemde Bursaspor, özellikle Türkiye Kupası’nda başarılı olarak finale kaldı. Finalde Eskişehirspor’a boyun eğen Bursaspor finalist olarak kaldı. 1970-71 sezonunu Bursaspor beşinci olarak bitirdi ama, ilk yarının son haftalarına lider girmişti. İzmir deplasmanında Karşıyaka ve Göztepe maçlarını kaybedince bu unvanı çok çabuk elinden kaçırdı.

Ertesi yıl göreve devam eden Talat Diniz ve arkadaşları, Toma Kaloperoviç ile yola devam etti. Ligde altıncılık gelmiş, Türkiye Kupası’nda ise yarı finalde Ankaragücü Bursaspor’u eledi.

1972-73 sezonu Bursaspor için farklı gelişti. Transfer döneminde takımın yıllardan beri oynayan temel taşları oyuncuların bir bölümü bırakıldı, yerine gençler alındı. Sezon ortasında huzursuzluklar arttı ve Kaloperoviç istifa etti, yerine yardımcısı Metin Oktay getirildi.

Sezon bitiminde de Talat Diniz 4 yıldan beri sürdürdüğü başkanlık görevini, yönetimindeki Şükrü Şankaya’ya bıraktı. Kaloperoviç ile birlikte Diniz dönemi de bitmişti adeta…Bursaspor’un ilk 10 yılı içinde 4 sezon başkanlık yapan ilk isim Talat Diniz, böylece son noktayı koyuyordu.

 

Yönetim Kurulları

1969- 1970 sezonu;

Burhan Göçmençelebi, Şükrü Şankaya, Can Gengörü, Osman Sinkiler,

Sabah Yiğit, Teyfik Görken, Alaaddin Sütman, Rahmi Okyar, Hilmi Evkuran, Mehmet Beysel,

Rahmi Gerginkoç.

 

1970- 1971 sezonu;

Alaaddin Sütman, Burhan Göçmençelebi, Şükrü Şankaya, Osman Sinkiler,

Zühtü Kocaer, Rahmi Okyar, Mehmet Beysel, Rahmi Girginkoç,

Eklil Aman, Erdoğan Akaltun, Can Gengörü.

 

1971- 1972 sezonu;

Alaaddin Sütman, Rahmi Okyar, Burhan Gökmençelebi, Şükrü Şankaya, Ziya Hısımcıl,

Mehmet Beysel, Rahmi Girginkoç, Hilmi Evkuran, Teyfik Görken, Zühtü Kocaer, Şükrü Akçakır,

Osman Sinkiler.

 

1972- 1973 sezonu;

Alaadin Sütman, Osman Sinkiler, Ziya Hısımcıl, Şükrü Şankaya, Mehmet Beysel, Rahmi Girginkoç,

Doğan Arar, Can Gengörü, Şükrü Aydın, Şükrü Akçakır, Zühtü Kocaer, Armağan Gerçeksi.

en

Şükrü Şankaya

 

Şankaya için kötü bir başlangıç oluyor bu doğal olarak…

Hatta, sözleşme gereği yapılması planlanan Beşiktaş özel maçı öncçesi seyircinin protestosundan çekiniyor. Ama korktuğu başına gelmiyor.

Bu arada teknik sorumlu bunalımı da yaşanıyor. Toma Kaloperoviç’in yerine göreve gelen Metin Oktay ilk yarı bitmeden Bursa’dan ateda kaçarak ayrılıyor. Şükrü Şankaya kısa bir süre için Hasan Bora’ya, sonra da Mustafa Ertan’a teknik sorumluluğu veriyor.

Takım ligde orta sıralarda tutunurken, Türkiye Kupası yarı finaline kadar yükseliyor. Yarı finalde de o unutulmaz Beşiktaş maçı kazanılıyor ve Bursaspor kupa ikincisi olarak Avrupa biletini cebine koyuyor.

Bundan sonra Şükrü Şankaya genel kurulda, yönetimindeki genç arkadaşı Selahattin Kaya’ya bayrağı teslim ediyor aynen Talat Diniz’den aldığı gibi…

Şükrü Şankaya’nın Bursaspor sevgisi doğal olarak bitmiyor. Özellikle genel kurulların aranan “divan başkanı” oluyor. Camianın “Şükrü Amcası” olmayı da başarıyor. 2005 yılındaki ölümüyle de tüm Bursasporluları üzüntüye boğuyor. Sadece 1 yıl başkanlık yapmasına karşın unutulmaz isimlerin sayfasında ilk sıralarda yer alıyor.

 

Yönetim Kurulu

1973- 1974 sezonu;

Yaşar Özdemir, Selehattin Kaya, Armağan Gerçeksi, Zeki Ersöz,

Rafet Arıç, Şükrü Akçakır, Şükrü Aydın, Cevat Esgin,

Erdoğan Ulubay, Mümin Gençoğlu, Doğan Arar, Can Gengörü.

 

en

Selahattin Kaya

 

Genç Başkan Kaya ve arkadaşları, Bursaspor’un Avrupa misyonunu da göz önüne alarak bir takım yenilikler getirmeyi planladı. Teknik direktörlüğe Abdullah Gegiç’i getirdi. Gegiç 1966 yılında takımı Partizan ile Şampiyon Kulüpler Kupası finalini oynatma başarısını göstermiş, Türkiye’de Fenerbahçe, Eskişehirspor ve A Milli Takım’da görev yaparak kariyerini ispatlamıştı.

Gegiç’in transferinin yanısıra, ilk kez menajerlik kurumu oluşturularak bu göreve Gündüz Özcebe getirildi. Transferde akılcı bir politika izlenerek, Kemal Batmaz’ın Genç Milli Takım’daki arkadaşlarına transfer önerileri götürüldü. Bunun doğrultusunda Fenerbahçe’den İhsan Kavak, Kırıkkalespor’dan Ali Kahraman, Sivasspor’dan Bursa kökenli Feridun Özdiker, Merinos’tan İbrahim Altıngöz, Tahsin Topçu ve Sinan Oral transfer edildi.

Selahattin Kaya’nın hedefi Avrupa’da iyi sonuçlar elde etmekti. Teknik Direktör Abdullah Gegiç de bu yöndeki çalışmalara ağırlık verince, lig maçlarında istenilen sonuç elde edilemedi.

Sonuçta Bursaspor iki tur geçti ve Dinamo Kiev’in rakibi oldu. Elenmesine karşın, Avrupa beşincisi unvanını elde etti. Bu başarı 2010 yılına kadar tekrarlanamadı.

1975-76 sezonunda Kaya ve ekibi genel kurulda görevini Mümin Gençoğlu’nu ve arkadaşlarına bıraktı.

Bir yıllık görev süresinde Bursaspor’un en önemli Avrupa başarısını yaşayan Selahattin Kaya, geçirdiği trafik kazasından bir süre sonra, 5 Eylül 1977 tarihinde, genç yaşta aramızdan ayrıldı.

 

Yönetim Kurulu

1975- 1976 sezonu;

Burhan Kurtul, İbrahim Sönmez, Zeki Ersöz, Kemal Türkün,

Vecihi Keskin, Ertan Sayılgan, Şükrü Erçakır, İzzet Hoban, Rafet Arıç,

Güngör Yılmaz, Şükrü Saraçoğlu.

en

Mümin Gençoğlu

1975-76 sezonu öncesi de kendi ekibini hazırladı ve görevi Selahattin Kaya’dan devraldı. Genel kaptanlığa da genç yaşta yönetici olan Cavit Çağlar’ı getirdi.

İlk iş olarak, Abdullah Gegiç’in yerine yerlinin yerlisi Bursalı Mustafa Ertan’ı göreve getirdiler. Dış transferde Bünyamin ve Tacettin gibi önemli isimler Bursasporlu yapıldı. Lig ve kupada istenilen sonuç alınamayınca,

Gençoğlu ve Çağlar, yeni sezon için Yugoslav Hoca Kemal Ömeragiç’in peşine düştüler. Ülkesinde görüştükleri teknik adamın “çim sahanız var mı?” sorusuna “bizde Wembley gibi 10 adet saha var” cevabını verdiler.

Ömeragiç Bursa’ya gelerek gerçeği görünce de, tesis yapımı için kolları sıvadılar. 7 Ekim 1976 tarihinde Vakıfköy Tesisleri’nin temeli böyle atıldı.

Ömeragiç ile Bursaspor sezona iyi bir başlangıç yaptı ve ilk 6 maç yenilmedi. Kupada elenen yeşil beyazlı ekip, ligde altıncı sıraya yükseldi. Lig sonunda 14 gol atan Tacettin satış listesine kondu ve rekor bir bonservis bedeli 1 milyon liraya Galatasaray’a transfer oldu.

Başkan Mümin Gençoğlu, üçüncü dönemini 1977-78 sezonunda yaşadı. Ömeragiç yine takımın başındaydı ve Göztepe’den Özer gibi kariyerli bir oyuncu ile Orduspor’dan Orhan transfer edildi. Ligin ilk yarısında Bursaspor 4. sıradaydı.

Türkiye Kupası’nda Fenerbahçe’yi Çeyrek Final’de eleme başarısı gösteren Bursaspor, yarıfinalde kupadan elendi ligi de 11. sırada tamamladı.

Bunun üzerine Mümin Gençoğlu  genel kurulda başkanlık görevini, kendi yönetiminde bulunan Süleyman Kurtçu’ya devretti.

Sonraki yıllarda politikaya giren ve 1991 yılında Bursa Milletvekili olan Mümin Gençoğlu, 7 Şubat 1993 tarihinde, devlet bakanı Adnan Kahveci’nin Ankara’daki cenazesine giderken yolda geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.

 

Yönetim Kurulları

1975-1976 sezonu;

Yaşar Özdemir, A.Hikmet Tanrıverdi, Mehmet Şener, Cavit Çağlar,

Erhan Nasyalçın, İsmail Buzcular, Kadri Şankaya, Yalçın Süter, Cevat Esgin, Mehmet Yazıcı,

Feyzullah Doğru, Rıfat Türkkan.

 

1976-1977 sezonu;

Mehmet Sahiller, A.Hikmet Tanrıverdi, Mehmet Şener, Cavit Çağlar,

Ömer Dereli, Nail Yenice, Kadri Şankaya, Feyzullah Doğru,

Cevat Esgin, İsmail Buzcular, Erhan Nasyalçın, Reşat Kavakçıbaşı.

 

1977-1978 sezonu;

Süleyman Kurtçu, Mehmet Şener, Cavit Çağlar, Nail Yenice, Ömer Dereli, Feyzullah Doğru, Erhan Nasyalçın,

Mehmet Azizoğlu, Erdem Dikmen, Kadri Şankaya, Ahmet Somay, Mahmut Uyumaztürk.

en

Süleyman Kurtçu

Takım kadrosunu Genç Takım’dan 5 futbolcu ile güçlendirmeye çalıştı. Kadronun yaş ortalaması düşerken, Bursalı gençlerin sayısı giderek artmıştı. Bu durumda, onların başında da kendi antrenörleri olmalıydı. Kemal  Ömeragiç gönderildi ve yerine Hasan Bora Teknik Direktör yapıldı.

Kurtçu Yönetimi’nin önünde bir engel vardı. Atatürk Stadı çimlenecekti. Bu nedenle ilk 9 maçı deplasmanda oynayan yeşil beyazlı ekip sadece 3 puan alabildi. İç sahada yapılan Altay maçı da yenlgi ile bitince, Muhtar Tucaltan yeniden göreve çağrıldı ve Tucaltan-Bora ikilisi yola birlikte devam etti.

Kümede kalma savaşını son maçta elde eden Bursaspor, Türkiye Kupası’na da 3.turda veda etti.

Sıkıntılı bir sezonu geride bırakan Süleyman Kurtçu Yönetimi, yeni sezon için güçlü, kaliteli bir kadro amacındaydı ve bunu gerçekleştirdi. Çok sayıda deneyimli oyuncu kadroya dahil oldu ve teknik direktörlüğe Necdet Niş getirildi. Niş 9. haftada Diyarbakır yenilgisi sonrası istifa ett ve Muhtar Tucaltan bir kez daha takımın başına geçti.

25. haftada liderlik koltuğuna oturan Bursaspor’un bu keyfi 1 hafta sürdü, peş peşe gelen yenilgilerle sezonu 4.sırada tamamladı ve ligde 2010 yılına kadar olan en iyi dereceyi elde etti.

Süleyman Kurtçu ve arkadaşları 1980-81 sezonuna Tucaltan yerine Fethi Demircan ile anlaşarak girdi. Demircan aynı sezon Özkan Sümer ile birlikte kısa bir süre A Milli Takım’da da çalıştı. Bu arada 4 Bursasporlu aynı anda A Milli Takım’a davet edildi. Lig bittiğinde, Bursaspor 9. sıradaydı ve Türkiye Kupası Yarı Finali’nde elenmişti.

Yeni sezona Teknik Direktör Gündüz Tekin Onay ile giren Bursaspor, ligde tutunmaya çalışırken genel kurul yapıldı ve Kurtçu Yönetimi’nde de bulunan Cavit Çağlar çekişmeli kongre sonrası başkan seçildi. Süleyman Kurtçu’nun Bursaspor’daki serüveni de bu genel kurulla sona erdi. Ligde elde edilen en iyi derece ve 1979-80 sezonunun kaliteli kadrosu belleklere kazındı. 

Süleyman Kurtçu ve Yönetimi 1978-79 sezonunda takımı güç de olsa kümede tutmayı başarmıştı. Ertesi yıl güçlü bir kadro oluşturan Kurtçu Yönetimi, Lig’de 4. lüğü elde etti.

YÖNETİM KURULLARI

1978-1979 sezonu;

A.Hikmet Tanrıverdi, Kemal Terzioğlu, Erdem Dikmen, Ahmet Pehlivan, Kadri Şankaya, Erhan Keleşoğlu,

Ahmet Somay, Rafet Adalı, Mustafa Kırcı, Bilal Yılmaz, Cevat Esgin, Hikmet Baykal.

 

1979-1980 sezonu;

Yalçın Süter, Bilal Yılmaz, Osman Yılmaz, Kemal Eroğlu, Cavit Çağlar, Hasan Kızık, Hüseyin Bavlı,
H.İbrahim Van, Erhan Mendi, Hayri Yazıcı, Hüseyin Songur.

 

1980-1981 sezonu;

Doğan Işıkalp, Bilal Yılmaz, Ahmet Pehlivan, Cavit Çağlar, Kemal Eroğlu, Kani Şen, Hüseyin Bavlı,
Metin Gökkurt, Erhan Mendi, Ateş Ünlüyıldız, H.İbrahim Van, Hikmet Baykal, Rafet Adalı.

 

en

Cavit Çağlar

Yaklaşık 9 sezon boyunca Bursaspor'da ağırlığını hissettirdi. 9 Ocak 1992 tarihinde yapılan Genel Kurulda başkanlık koltuğuna oturdu.Çağlar döneminde pahalı transferler yerine altyapıya yönelindi. Çağlar yönetimi 24 Ekim 1983 tarihinde Bursaspor'da bir ilk olan Futbol Okulu'nu hayata geçirdi. Çağlar yine başka bir ilk olan İdari Menajerlik sistemini takıma monte etti. Çağlar döneminin en büyük başarısı 1985-1986 sezonunda Türkiye Kupası'nın kazanılması oldu. Aynı sezon ligde ise küme düşme hattından kurtulunamadı. Statü gereği Bursaspor önümüzdeki sezonda 1.Lig'de mücadele etmeye devam etti. Çağlar A Milli Takımın  16 Ekim 1985 tarihinde Wembley Stadyumu'nda oynanan İngiltere maçında kafile başkanlığını üstlenirken, efsane futbolcumuz Sedat Özden sahaya kaptan olarak çıktı.   Bursaspor Ekonomik anlamda Bursaspor'a önemli katkıları oldu. Başkanlık koltuğunu bıraktığı zaman kulüpten alacaklarının tamamını sildi. 

Yönetim Kurulları
1982- 1983 sezonu;

Sami İşbil, Şükrü Bayraktar, Gürcan Cengiz, İsmail Bavlı,
İsmet Oğuz, Hüseyin Bavlı, Mehmet Bodur, Erdoğan Yiğit, Remzi Cinoğlu.

1983-1984 sezonu;
Sami İşbil, Münür Karakaya, Abdulvahit Cengiz, Remzi Cinoğlu, İsmet Oğuz, Ayhan Kızıl, Hayri Yazıcı, Osman Çetin, Erdoğan Yiğit, Nihat Sorgut.

1984-1985 sezonu;
Yalçın Süter, Ziya Hısımcıl, Osman Çetin, Hüseyin Gökçen,  Ayhan Kızıl, İsmet Oğuz, 
Remzi Cinoğlu, Orhan Gençoğlu, Cavit Bengü, Nihat Sorgut, Doğan Arar, Hayri Yazıcı, Çetin Tezyapar, Orhan Özatalay.

1985-1986 sezonu;
Ziya Hısımcıl, Ayhan Kızıl, Osman Çetin, Hüseyin Gökçen, Remzi Cinoğlu, İbrahim Yazıcı,
Şükrü Bayraktar, İ.Hakkı Sezgin, Sinan Bür, Murat Gülez, Mustafa Kırcı, Doğan Arar.

 

en

Kadir Şankaya

Bir yıl önce “Kupa Şampiyonu” olması nedeniyle statü gereği 1.Lig’de kalabilen Bursaspor, 1986-87 sezonuna,aynı teknik kadro ve oyuncu kadrosu ile devam etme kararı aldı. Üstelik kaptan Sedat Özden de futbolu bırakmıştı.

Lige ceza nedeniyle Eskişehir’de ve farklı Altay yenilgisiyle başlayan Bursaspor ileriki haftalarda toparlanamayınca ilk yarı bitmeden Cavit Çağlar Yönetimi olağanüstü genel kurul kararı aldı.

Genel kurulda Kadir Şankaya Başkan oldu. Şankaya ve arkadaşları ilk iş olarak teknik direktör sorunun çözmeye çalıştı. Bursaspor’da daha önce 2 dönem çalışan Kemal Ömeragiç takımın başına getirildi.

Şankaya Yönetimi ve Ömeragiç operasyon yaparak Eser, Esat, Bülent ve Bahtiyar gibi deneyimli oyuncuları kadro dışı bıraktı, gençlere yöneldi.

Ömeragiç’in getirdiği hava ve gençleşmiş kadrosu Bursaspor’u ligde tutmaya yetmedi. Kadir Şankaya ve arkadaşları, maçlar oynanırken, şike dedikodularına dayanarak, Futbol Federasyonu’na sürekli itiraz dilekçesi verdi.

Sezon bitiminde, Kadir Şankaya Yönetimi de genel kurula gitti... Kongre salonunda uzun süre başkan adayı arandı. Sonunda, eski futbolcu Orhan Özselek başkan adayı oldu ve listesini elle yazarak tamamladı.

Kadir Şankaya bu dönemden sonra bir daha yönetimlerde görev almadı. Buna karşın 2006 yılında yapılan Bursaspor’un tüzük değişikliği yaparak oluşturduğu Divan Kurulu’nun başkanlığına seçildi..

 

Yönetim Kurulu

1986-1987 sezonu;

Ayhan Özdemir, İ.Hakkı Sezgin, İsmet Sertepe, İrfan Rubacı,

Abdülvahit Cengiz, Erhan Mendi, Hüseyin Bavlı, Murat Gülez,

Mehmet Aktoptan, Günay Özbek, Necmi Yeşilova.

en

Orhan Özselek

Herkes şaşkındı… Sonunda lig maçları geldi çattı. 2.Lig için iyi bir kadro oluşturmuştu.

İlk maç oynanmış ve ikinci hafta hazırlıkları başlamıştı. Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı ile Bursaspor yeniden 1.Lig’deydi. O sezon iyi bir performans gösteren yeşil beyazlı ekip, ligde 5. olurken, 63 golle bir rekora imza atıyordu.

Özselek görevini yapmanın huzuru ile genel kurulda görevi İbrahim Yazıcı ve arkadaşlarına teslim etti.

İbrahim Yazıcı üç dönem başkanlık görevini sürdürdü. 1991-92 sezonunun sonları yaklaşırken yapılan genel kurulda bu kez görevi devreden Yazıcı, teslim alan Özselek olmuştu. Futbolcu başkan Orhan Özselek, sezon sonunda yapılan Trabzonspor Türkiye Kupası finalindeki o hazin sonucu yaşadı…Yılmadı…Mücadelesini sürdürdü.1992-93 sezonunu Yılmaz Vural ile tamamladı. Yönetimindeki bazı isimlerin sezon içinde bazı çıkışları, istifalar Özselek’i bu kez durdurmaya yetti. 1993 Mayıs ayında yapılan genel kurulda başkanlığı Murat Gülez’e bıraktı.

 

Aradan tam 7 yıl geçti…Özselek ticaret yaşamında mücadelesini sürdürdü. BTSO Yönetim Kurulu’na girdi ve her zaman olduğu gibi Bursaspor’u yakından izliyordu. 2000 bin yılının ilk aylarında, 1987 de kendi başından geçen bir durumla benzerlik taşır biçimde Bursaspor zordaydı. Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser’i ikna etti ve “29 Dev Adam” diye nitelenen yeni bir yönetim listesi hazırlayarak genel kurula gidilmesini sağladı.

Futbol Şubesi’nin başına geçti…Teknik adam ve transferler konusunda fırtınalı bir dönem yine yaşandı…Bir süre sonra yine köşesine çekildi ve genç sayılabilecek bir yaşta aramızdan derin izler bırakarak ayrıldı.

 

Yönetim Kurulları

1987- 1988 sezonu;

Cavit Bengü, Hazım Çelikkanat, Sinan Bür, Aydın Çoközler, Muharrem Kıygı, Kani Şen,

A.Sedat Özden, Celal Gülayan, Rakip Görgülü, Hasan Kırcı.

1992-1993 sezonu;

Yüksel Bilgin, Atilla Kurtçu, Hasan Kırcı, Mümin Canbaz, Sedat Özden, Durmuş Durmaz,

Hüseyin Silahçı, Mesut Moral, Nurettin Karayaka, Göksel Koçhan, Ender Alkoçlar, Nadir Türkmen,

Osman Yılmaz, Fikret Üstenci, Raşit Barışıcı, Lemi Keskin, Abdurrahim Güler.

en

Murat Gülez

Orhan Özselek’in genel kurul kararı alacağı önceden bilinen 1992-93 sezonu sonlarında Bursaspor, ilginç bir adaylık yarışına tanık oldu.Federasyon Kupası’nın kazanıldığı Çağlar Yönetimi’nde bulunan, ve uzun süre genel kaptanlık görevi yapan Remzi Cinoğlu ile, Bursaspor 3.Lig Takımı’ndan sorumlu eski yönetici Murat Gülez başkan adayı olarak genel kurulda aylar önce hazırlıklara başladı.

Yerel medyanın da ilgi gösterdiği bu yarış sonunda genel kuruldan başkan olarak çıkan Murat Gülez oldu. Cinoğlu “teknik direktörüm Yılmaz Vural” derken Gülez “Sepp Piontek’i getiriyoruz” dedi. Genel kurul sonrası A Milli Takım’dan ayrılan Sepp Pıontek Bursaspor’un başına geçti.

Murat Gülez aslında yeniliklere seçim süresinde başlamıştı. İlk kez çalışma raporu hazırlanarak üyelere sunuldu. Seçim sonrası “menajerlik kurumu” oluşturuldu. Kurumun başına da eski kaptan Sinan Bür getirildi. Ardından transfer hamlesine girişildi. Piontek’in önerileri doğrultusunda yapılan transferlerle sezon başladı. Uzun süre kulüp takımı antrene etmemiş Piontek zorlandı ve 11. hafta sonunda istifa etti.

Murat Gülez’in ilk hayal kırıklığı bu olayla yaşandı. Gülez bu kez altyapı düzeni üzerine yoğunlaştı. Arkadaşı ve Sunways Havayolları sahibi Haluk Semiz’in sponsorluğunda, altyapı düzeninde çalışan antrenörlere Avrupa’da eğitim yolu açıldı. Alt yaş grupları takımları Danimarka ve Finlandiya’daki özel turnuvalara gönderildi. Ayrıca Semiz altyapı düzeni için sponsor oldu. Murat Gülez 1993-94 ve 1994-95 sezonlarında Piontek dışında Nevzat Güzelırmak ve Nejat Biyediç-Ercüment Şeftalioğlu ikilisi ile çalıştı. Dönemi içinde Frank Pingel ve Ali Nail Durmuş’un Fenerbahçe’ye gidişinde ilginç olaylar yaşandı. Murat Gülez son günlerinde Elvir Baliç’in Bursa’ya getirilmesini sağladı. Kısa sayılabilecek bir başkanlık sürecinde taraftar üzerinde olumlu izlenimler bırakarak genel kurula gitti.

 

Yönetim Kurulları

1993- 1995 sezonu;

Fikret Üstenci, Nur Öğünç, Aydın Çoközler, A.İhsan Yeşilova,

Necati Şahin, Hüseyin Silahçı, Sedat Kaya, Muharrem Kıygı, Mesut Moral, Levent Kızıl,

Osman Yılmaz, Alaattin Çalışkan, Nurettin Karayaka, Aziz Eren.

en

Hüseyin Silahçı

 Silahçı’nın Bursaspor ile ilişkisi geçmişe dayanıyordu aslında…Baba Hüsamettin Silahçı kulübün ilk yıllarında yöneticilik yapmış, 1966-67 sezonunda şampiyonluk yaşayan Bursaspor’un başarısında pay sahibi olmuştu. Hüseyin Silahçı başkan olduğunda çocukluk hayalini gerçekleştirmişti. Önce 1994-95 sezonunu Biyediç-Şeftalioğlu ikilisi ile başarılı sayılabilecek bir sonuçla tamamladı. Sonra da İntertoto başarısını bu ikili birlikte yaşadı. 1995-96 sezonu İntertoto başarısının gölgesinde geçince, sezon bitiminde teknik adam değişikliği gündeme geldi. Hüseyin Silahçı ve arkadaşları, 1996-97 sezonu için Beşiktaş’a şampiyonluklar yaşatan Gordon Milne ile anlaştı.

Sezon ortasında yapılan genel kurulda, Hüseyin Silahçı Yönetimi, görevi Remzi Cinoğlu ve arkadaşlarına bıraktı.

Yaklaşık üç ayrı sezon ve 2 yıllık bir dönemde Bursaspor’da başkanlık yapan Hüseyin Silahçı, kısa sayılabilecek bu süreye İntertoto başarısı ve Gordon Milne’in Bursaspor’a getirilmesi gibi etkinlikleri sığdırdı.

 

Yönetim Kurulu

1995-1996 sezonu;

Fikret Üstenci, Nur Öğünç, A.İhsan Yeşilova, Necati Şahin,

Cavit Bengü, Sedat Kaya, Mesut Moral, Levent Kızıl, Osman Yılmaz,

Nurettin Karayaka, Lemi Keskin, Haluk Oyal, Nihat Şengezer, Orhan Dikici.

en

Remzi Cinoğlu

1996-97 sezonunu Gordon Milne ile bitiren Cinoğlu ve arkadaşları, rekorlarla dolu bu yılda yöneticilik yapma onurunu taşıdı. En fazla galibiyet, en fazla gol ve Baliç’in bir sezona sığdırdığı rekor gol sayısı bu sezona damgasını vurdu. Remzi Cinoğlu Yönetimi, 1997-98 sezonuna da Milne ile girmek istedi. Buna karşın İngiliz teknik adam, lig başlamadan Beşiktaş ile anlaştı ve Bursa’yı terk etti. Bu boşluk Rasim Kara ile giderilmeye çalışıldı. Teknik Direktör Rasim Kara, takımın yıldızı Elvir Baliç ile zaman zaman ters düştü. 6-0 lık Şekerspor yenilgisinden sonra görevi bırakmak zorunda kaldı.

Bu sezonun en önemli olayı, lig bitiminde Elvir Baliç’in 9 milyon dolar bonservis bedeliyle Fenerbahçe’ye verilmesiydi.

Bir ara genel kurul için taraftarın yaptığı baskıya göğüs geren Remzi Cinoğlu ve arkadaşları genel kurula gitmeyerek 1998-99 sezonu hazırlıklarına başladı.

Teknik direktör konusu Nejat Biyediç bir kez daha göreve çağrılarak çözüldü. İsrailli oyuncu Ronen Harazi transfer edildi ancak beklenen performansı gösteremedi.

Bursaspor sezona kötü sonuçlar alarak başladı. Bunun üzerine  Remzi Cinoğlu Yönetimi genel kurul kararı aldı. 3 Eylül 1998 tarihinde yapılan genel kurulda Hayri Yazıcı ve Kani Şen listeleri karşılaştı. Kani Şen genel kurulu kazanarak görevi Remzi Cinoğlu’ndan devraldı.

Cinoğlu başkanlığındaki yönetim, 1996-97 sezonundaki başarılı sonucun yanısıra, Baliç’in satışı, Liteks Kulübü’nden kiralanan Kişişev’in,  bir başka kulübe satışı, 6-0 lık Şekerspor yenilgisi ile yaklaşık iki yıllık görev süresini tamamladı.

 

YÖNETİM KURULU

1996-1998 sezonu;

Yaşar Öztürk, Atilla Kurtçu, Tacettin Yazıcı, İsmail Ulubey,

Mehmet Gülseçen, Cengiz Fidanlar,  Timur Noyan, Nurettin Karayaka

(Mehmet Bayraktar), İ.Şükrü Seskır,  Nevzat Sevinç, Süleyman Önsever,

Levent Kızıl (Raşit Barışıcı),Gökçin Aras, Galip Sakder.

 

en

Kani Şen

 

Özden, Teknik Direktör Nejat Biyediç ile bir süre çalıştı…İkilinin arasında bir türlü sıcak ilişki kurulamadı. İki oyuncunun kendisinden habersiz biçimde kadro dışı bırakılmasını gerekçe gösteren Biyediç istifa etti. Kani Şen Yönetimi, menajer Sedat Özden’in önerisiyle Ahmet Akcan’ı takımın başına geçirdi.

Seri yenilgiler yönetimi de etkiledi ve Sakıp Özberk 1998-99 sezonunda üçüncü teknik direktör olarak göreve getirildi.

Lig sonunda Bursaspor zorlukla kümede kalırken, Harazi konusu Yönetim’in canını sıkmaya devam etti. Eleştiriler sonucunda, Kani Şen ve arkadaşları genel kurula gitti. Genel kurul salonunda uzun süre başkan ve yönetim adayı çıkmadı. Divan Başkanı oturumu kapatacakken, elle yazılan bir liste çoğaltılarak Divan’a sunuldu. Bunun sonucu olarak, bir taraftar derneği başkanı Recep Günay başkan oldu .

 

Yönetim Kurulu

1998- 1999 sezonu;

Mustafa Karaman, Selahattin Kılıç, Hüseyin Karabacak, Erdem Baydaroğlu, Faruk Güzel, İlhan Satık,

A.Bülent Sertepe, M.Turgut Akben, Nizami Erim, Hasan Başparmak (Fehmi Çelikkanat), Celal Gülayan,

Turgut Savaş, Fevzi Ürkmez, Mustafa Kırcı.